A doua zi ne-am trezit pe la 5 dimineata. Dupa o saptamana in care nu a fost noapte in care sa se vada Aurora, prognoza de Aurora arata foarte bine pe seara respectiva. Aurora nu-i un fenomen care sa-l vezi in fiecare zi, chiar si daca traiesti in tinuturile nordice.

Exista o serie de conditii care trebuie sa se alinieze ca sa o vezi.

In primul rand trebuie sa fie cer senin. Daca sunt nori, n-ai nici o sansa sa o vezi pentru ca e deasupra norilor.

In al doilea rand trebuie sa fie explozii solare si vanturi solare puternice iar astea nu se pot prezice cu zile inainte.

In al treilea rand sa nu fie luna plina, pentru ca luminozitatea excesiva atenueaza din intensitatea Aurorei.

In al patrulea rand sa nu fie vara deoarece vara sunt zile polare foarte lungi si e multa lumina, scazand dramatic sansele de a vedea aurora.

Site-ul de prognoza de aurora poate sa prezica un interval de 30 de minute si se poate consulta aici, la sectiunea de Aurora forecast.

Din fericire am fost norocosi si prognoza arata bine.

Prima data cand am vazut-o nu era foarte intensa si semana cu niste nori verzi spalaciti mai dispersati pe cer. Culorile vii pe care le vezi in poze nu’s chiar asa vii cu ochiul liber. Motivu’ e ca celulele cu bastonase cu care vezi noaptea sunt specializate pentru a distinge lumina slaba si multe nuante de gri, insa nu au posibilitatea de a vedea foarte bine culorile. In general, in conditii de lumina slaba, vei vedea culorile in nunate mai spalacite si mai spre gri.

Cam asa a fost si prima noastra aurora. Cu nuante de un verde deschis mai spalacit si nu foarte intensa.

In poza, dupa cum ziceam, arata mai bine ca in realitate. Un pic am fost dezamagit, deoarece vroiam sa ma aflu in acel loc magic de care va povesteam la inceput si din care aurora era o parte componenta. Insa e greu sa vezi magia cand te trezesti la ora 5 sa vanezi aurora, esti semi-adormit, verdele aurorei e spalacit iremediabil, afara e un frig crunt iar tu te abtii sa dardai de frig in poze cu expunere de 30 de secunde. In general, simteam cum tehnologia din jur fura magia momentului. De multe ori suntem asa de focusati sa surprindem in poza un loc/moment fain incat efectiv uitam sa ne bucuram de el. Experienta magica se transforma astfel intr-o alergare dupa fotografii si e pacat.

Aurora (Photo by Alex Mahu)

Am ajuns acasa morti de somn si ne-am trezit pe la amiaza. Trebuia sa mergem la nenea cu masina ca sa ne intelegem ce facem.

Am trecut inainte pe la reprezentanta la Toyota care ne-au facut o estimare de costuri de vreo 4000 si ceva de Euro daca inlocuiam piesele afectate si o vopseam la un alt atelier decat Toyota. Destul de rau.

Am ajuns la nenea care mi s-a parut destul de ok ca persoana. Am reusit sa-l convingem sa ne lase la 3500 de Euro din care i-am dat pe loc 500. Am sunat ulterior si la asigurari si se pare ca’s niste “fuckeri” asiguratorii in Islanda la fel cum ne zicea si nenea.

Nimeni nu-ti acopera damage de la o furtuna si nici nu poti sa cumperi o extra optiune de genu. Tot ce-ti acopera e collision damage. De exemplu, daca e furtuna si te bagi din greseala cu masina in sant/stalp te acopera. Daca esti atent si nu o bagi, atunci esti bun de plata. Asta mi s-a parut o mare prostie. Nu ni s-a parut etic sa facem asta, adica sa ne bagam intr-un parapet cu ea, asa ca am ramas buni de plata.

Ca sa vina in ajutorul clientilor, companiile care inchiriaza masini au in general optiuni care acopera si damage-ul facut de furtuni de genu. Noi nu am bifat optiunea din cauza ca avea un nume criptic: “Sand and ash protection”. Deci mare grija la asta daca inchiriati vreodata o masina, nu o inchiriati pana nu va asigurati si de furtuni de nisip, pietre, zapada, etc. Furtunile violente sunt la ordinea zilei in Islanda.

In fine… ultima seara a fost foarte faina.

Am mai vizitat obiective din Reykjavik:

Viking Sun Voyager
Hallgrímskirkja Church

 

Am vazut un apus superb din cauza ca e foarte frig si aerul e foarte curat cu multa vizibilitate in fata. Culoarea cerului e si ea putin diferita fata de la noi. E un albastru mai deschis, mai spre verde pe alocuri.

Combinati toti factorii astia ies niste apusuri de toata frumusetea dupa cum se poate vedea in poza de mai jos.

Apus de soare in Reykjavik (Photo by Alex Mahu)

Ca si spectaculozitate, un apus de genu e mult mai fain decat o aurora. Deci daca simiti vreodata ca “you’re missing out on life”, uita-te la un apus si-ti garantez ca e la fel de frumos sau mai frumos decat o aurora :) Acuma nu vreau sa discreditez complet aurora si sa zic ca nu e faina. Insa repet, nu e ca in poze de faina.

In poze, aparatu nu are limitarile celulelor cu bastonase, asa ca o poza cu aparatu’ scoate culorile aurorei mult mai intense.

Tot in ultima seara am mers sa mai vanam aurora o ultima data. De data asta a fost mult mai intensa. In momentele cele mai faine e sub forma unei perdele de nuanta verde deschis. E frumoasa, unica si isi are magia ei.

Aurora (Photo by Alex Mahu)

Si cam atat a fost mica excursie in Islanda :)

Astept sa o revad cu drag.

2 thoughts on “Islanda, Ziua 8 si 9: Reykjavik si Aurora Borealis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>