Viza pentru Turkmenistan se obtine de la Ambasada Turkmenistanului din Bucuresti.

Ce e important de stiut e ca nu exista viza turistica pentru Turkmenistan pentru cazul care vreti sa faceti un tur organizat pe cont propriu (gen Mongol Rally sau tur cu masina personala, bicicleta sau pe jos). Aceasta limitare lasa deschise doar doua optiuni:

  1. Daca vreti sa vedeti intr-un mod exhaustiv Turkmenistanul se poate organiza o viza turistica cu o firma de turism locala din Turkmenistan care are aprobarile necesare pentru a face asta.
  2. Daca faceti expeditii de genul Mongol Rally, tur cu masina personala, bicicleta sau pe jos se poate obtine o viza de tranzit valabila maxim 5 zile cu conditia sa aveti deja vizele pentru tara de intrare si iesire. In cazul nostru aveam obtinuta viza turistica pentru Iran si pentru Uzbekistan. Aceasta viza are limitari de genu ca nu veti putea vizita zone turistice cum ar fi platoul dinozaurilor din Köýtendag sau alte obiective turistice care reprezinta o abatere de la traseul de tranzit.

Noi am ales varianta 2 pentru care sunt necesare urmatoarele acte:

  1. O scrisoare care sa fie “Addressed to the Embassy of Turkmenistan”, sa contina scopul calatorie, ruta exacta de tranzit, masina, model masina, culoare, serie sasiu, numar inmatriculare, perioada exacta pentru care se doreste viza (maxim 5 zile)
  2. copie dupa pasaport
  3. copie dupa permisul de conducere a soferului
  4. copie dupa vizele tarilor din care se intra si in care se iese
  5. 2 poze tip pasaport
  6. formular de viza care se primeste si completeaza la ambasada, la fata locului

Procesul e in felul urmator:

Cu actele de mai sus (exceptand 6) se merge la Ambasada Turkmenistanului. Dupa ce se depun actele ele se verifica si dureaza 10 zile lucratoare pana cand se primeste raspuns din Turkmenistan legat de aprobarea sau respingerea vizei. In acest timp se poate folosi pasaportul pentru a obtine alte vize sau daca nu se poate lasa de la bun inceput la ambasada. Dupa astea 10 zile se suna la ambasada si se intreaba daca totul e ok si daca totul a fost ok, se alege ori varianta de a pune viza cu timp de procesare normal care costa 35 de euro si dureaza maxim 10 zile sau cu regim de urgenta care costa 55 de euro si dureaza maxim 3 zile.

Noi am ales regimul normal si a durat tot 3 zile pana a fost pusa :) Se plateste la final si odata cu plata se mai completeaza ceva formulare la fata locului (sa aveti poza tip pasaport la voi si pentru acesta)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>