Tadjikistanul va fi una din tarile cele mai pitoresti prin care trecem in drum spre Mongolia. Atractia principala ar fi autostrada Pamir (M41), una dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, purtandu-ne la inaltimi de peste 4600 metri.

Obtinerea vizei de Tadjikistan nu este prea simpla pentru cetatenii romani deoarece nu exista consulat Tadjik pe teritorul romaniei. Cea mai la indemana solutie pentru noi a fost apelarea la misiunea diplomatica Tadjika de la Viena. Ce mi-a placut foarte mult la cei de acolo este ca a fost foarte usor sa ii contactam telefonic in timpul programului de lucru si mi-au raspuns cu amabilitate la toate intrebarile. Eu am comunicat cu ei in Germana, insa vorbesc si limba Engelza, deci ar trebui sa fie destul de simplu de vorbit cu ei pentru majoritatea calatorilor.

Toate informatiile necesare se pot gasi pe site-ul ambasadei. Cei care aplica pentru viza turistica nu au nevoie de scrisoare de invitatie/suport, insa costa ceva mai mult decat viza normala. Este avantajos in cazul in care nu doresti sa astepti pentru aceasta scrisoare.

Actele necesare sunt trecute pe site, insa sa le trecem inca o data in revista:

  • aplicatie completata si semnata
  • poza de tip pasaport lipita pe aplicatie
  • pasaport valid cel putin 6 luni (atentie, de la data expirari vizei)
  • copie a paginii principale a pasaportului
  • dovada platii (eu am trimis un printscreen din internet banking-ul meu)

Atentie! Pentru a putea conduce/vizita autostrada Pamir este necesar permisul GBAO, care costa 20 de Euro in plus si este o stampila, si asta trebuie precizat in aplicatie si intr-o scrisoare atasata.

Un alt lucru bun este ca se poate aplica si ridica vizele prin posta. Pentru asta am folosit seviciile ultra rapide a DHL, care au fost extraordinare (plic pus la ora 15:30, ajuns la destinatie la 10:20 ziua urmatoare) si au costat 280 Ron cu tot cu asigurare si pentru retur am dat o comanda de import tot la DHL, ce a costat 200 Ron. Ce e de notat la serviciul de import e ca pentru asta cel care trimite (in cazul nostru ambasada Tadjika) trebuie sa completeze detaliile trimiterii pe site-ul DHL si sa imprime un pdf iar dupa asta sa programeze o ridicare de colet. Eu am intampinat probleme la partea de programare, si am facut-o eu pentru ei, dupa cateva telefoane date. Emiterea vizei dureaza 4-5 zile lucratoare si costurile sunt 100 Euro de persoana plus expedierea DHL. Noi am fost 3, asa ca s-a impartit la tot atatia pretul curierului.

Asa arata un fericit posesor de viza de Tadjikistan:

WP_20150506_15_58_47_Pro__highres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>