Uzbekistanul prezinta interes pentru noi datorita celor trei centre istorice iesite din comun: Khiva, Smarqand, Bukhara, ele fiind destinatiile pe care vrem sa le vizitam in aceasta tara.

Viza de Uzbekistan, precum cea de Tadjikistan, este mai complicat de obtinut datorita faptului ca nu exista ambasada Uzbeka pe teritoriul Romaniei. Ce complica mai mult obtinerea acestei vize este necesitatea de avea o scrisoare de invitatie. Prin urmare obtinerea vizei se imparte in doi pasi:

Obtinerea invitatiei

Pentru invitatie am apelat la Stantours, care ne-au ghidat prin intregul proces, contra sumei de 70 de Euro.  Totul s-a desfasurat prin comunicare electronica si a necesitat urmatoarele documente:

  • Date personale, majoritatea din pasaport
  • O scrisoare de la angajator, care garanteaza ca esti angajat si te vei intoarce din Uzbekistan sa muncesti in Romania si care are stampila si datele angajatorului pe ea.
  • Copie pasaport
  • Formular de la politie semnat (o sa-l primiti de la Stantours prin email)
  • Dovada platii in contul Stantours (un screenshot din homebank a fost destul pentru noi)

Atentie, in documentul cu date personale trebuie precizata ambasada la care se vor ridica vizele (in cazul nostru Berlin). Scrisoarea de invitatie se va emite in aproximativ 10 zile calendaristice.

Obtinerea vizei

Viza se poate obtine, precum in cazul Tadjikistanului, prin posta. Prin urmare am apelat iarasi la DHL, insa de data asta am mers pe ambasada Uzbekistanului din Berlin. I-am ales pe ei deoarece am reusit sa ii gasesc mai tot timpul la telefon si m-au ajutat cu orice intrebare, insa atentie, eu am vorbit cu ei doar in Germana. Cei din Viena nu mi-au raspuns nici o data. Actele necesare sunt trecute la ei pe site si sunt:

  • Scrisoare de invitatie
  • Pasapoaretele in original si copii
  • Formular completat online (acestea au fost deja furnizate de Stantours, si au un cod de bare unic)
  • Dovada plata taxa
  • Plic timbrat pentru retur

Costul vizei a fost de 80 de Euro si a durat 3 zile lucratoare sa fie emisa. Ce am facut eu diferit era ca nu am atasat plicul pentru retur, deoarece am prieteni la Berlin. I-am sunat pe cei de la ambasada, Radu s-a prezentat la ei, si un tip i le-a inmanat prin gard.

Iata rezultatul asteptarii:

WP_20150520_10_12_48_Pro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>